Si e dini nëse keni një kyçin e këmbës të spërkatur?

Si e dini nëse keni një kyçin e këmbës të spërkatur?

Një rrëshqitje e kyçit të këmbës ndodh kur ligamentet që mbështesin shtrirjen ose lot të këmbës. Ligamentet ndihmojnë në lidhjen e eshtrave me njëra -tjetrën ose me kërc.

Një spërkatje është e dallueshme nga një tendosje. Sprains dëmtojnë ligamentet, ndërsa llojet ndikojnë në muskujt ose tendinat.

Simptomat e dy dëmtimeve, megjithatë, janë shumë të ngjashme. Për këtë arsye, dallimi i një spërkatje nga një tendosje pa ndihmën e një mjeku është e vështirë.

Një rrëshqitje e kyçit të këmbës mund të shkaktojë dhimbje të forta në nyje dhe mund ta bëjë të vështirë lëvizjen e kyçit të këmbës ose ecjes. Ndonjëherë, një kyçin e këmbës të spërkatur ndjehet si një kockë e thyer.

Shenjat dhe simptomat e një kyçin e këmbës të spërkatur

Dhimbja dhe simptomat e tjera që një rrëshqitje e kyçit të këmbës shkakton ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së sprain, si dhe cilat ligamente ndikon. Disa sprains përfshijnë ligamente të shumta.

Mjekët caktojnë një notë 1, 2, ose 3 në sprains në varësi të ashpërsisë së tyre:

 • Sprains e klasës 1 janë të buta dhe ndodhin kur ka shtrirje dhe shqyerje mikroskopike të ligamenti i këmbës. Ato zakonisht shkaktojnë vetëm dhimbje https://harmoniqhealth.com/al/ dhe ënjtje të butë.
 • Sprains të shkallës 2 janë të moderuara dhe ndodhin kur ligamenti lot pjesërisht. Ato shkaktojnë dhimbje dhe ënjtje të moderuar. Kur një mjek manipulon kyçin e këmbës, ata mund të vërejnë se nyja është anormalisht e lirshme.
 • Sprains e klasës 3 janë të rënda dhe ndodhin kur një ligament lot plotësisht. Ato mund të shkaktojnë dhimbje të konsiderueshme dhe ënjtje që mund ta bëjnë të vështirë lëvizjen e kyçit të këmbës. Kur një mjek tërheq ose shtyn në kyçin e këmbës në pozicione të caktuara, ata mund të vërejnë paqëndrueshmëri të përbashkët.
 • Simptoma të tjera përfshijnë:

 • dhimbje të papritur, zakonisht pas një rënieje ose goditje, të cilat mund të përkeqësohen gjatë disa orëve
 • ënjtje ose fryrje në ose rreth kyçit të këmbës
 • vështirësi në lëvizjen Tingulli i shfaqjes pas dëmtimit (në rastin e spërkatjeve të klasës 3)

Një sprain i rëndë mund të ndjehet si një kockë e thyer. Simptomat gjithashtu mund të jenë të ngjashme me një pushim, duke përfshirë vështirësinë në lëvizjen e bashkimit.

Njerëzit që përjetojnë dhimbje të forta të muskujve ose kockave pas një dëmtimi duhet të shohin një mjek.

tek fëmijët

Disa lloje të sprain janë të rralla tek fëmijët, veçanërisht të rinjtë. Kjo për shkak se pllakat e rritjes, të cilat janë zona ku kockat rriten që janë afër skajeve të kockave të gjata, janë më të dobëta se ligamentet e tyre. Fëmijët

prandaj kanë më shumë të ngjarë të thyer kockat sesa dëmtimin e indeve të buta.

Disa simptoma të një kyçin e këmbës të spërkatur në një fëmijë përfshijnë:

 • Ndryshimet në humor ose sjellje, veçanërisht nëse ato janë shumë të reja për të verbalizuar dhimbjen e tyre
 • Ngrohtësia, ënjtja ose skuqja në bashkim
 • Dhimbja në kyçin e këmbës
 • Ndryshimet në mënyrën se si fëmija ecën ose kërcen
 • Ndryshon në nivelet e energjisë së fëmijës
 • Qëruar vazhdimisht ose përpjekje më të shpeshta për të infermiere (tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël)

Fëmija është i ngjashëm me ato të një kocke të thyer. Prandaj, kujdestarët duhet ta çojnë një fëmijë te mjeku duke ndjekur ndonjë dëmtim serioz të kockave ose indeve të buta.

Anydo dëmtim që shtrihet ose traumatizon ligamentet mund të spërkasë kyçin e këmbës. Disa shkaqe të zakonshme përfshijnë:

 • Rënia: Rënia mund të kthesë kyçin e këmbës dhe ligamentet që e mbështesin atë. Njerëzit me kushte të caktuara shëndetësore, të tilla si osteoporoza, janë më të prekshëm ndaj rënies. Sprains nga rëniet gjatë sporteve të tilla si vrapimi janë gjithashtu të zakonshme.
 • Një goditje në kyçin e këmbës: Një goditje e papritur në kyçin e këmbës mund të teprojë ligamentet nëse goditja i detyron ata të shtrihen. Për shembull, një person që bie në kyçin e këmbës mund të vendosë peshë në ligamentet në një mënyrë që i dëmton ata.
 • Stili i jetës së ulur: Një mënyrë jetese e ulur nuk shkakton sprains, por mund të rrisë rrezikun e dëmtimeve të indeve të buta. Kjo për shkak se mos marrja e ushtrimeve të mjaftueshme mund të dobësojë muskujt dhe indet e buta me kohën. Kur një person bie ose e tejkalon kyçin e këmbës, indi i dobët ka më shumë të ngjarë të lotojë. Pasja e muskujve të dobët e bën më të lehtë për të ndodhur një dëmtim.
 • Shpërndarja e tepërt: Mbikëqyrja e kyçit të këmbës, siç është duke luajtur sporte konkurruese, mund të shkaktojë lot të vogël në ligamentet, tendinat ose muskujt. Kjo rrit rrezikun e dëmtimit pas një rënieje ose goditjeje dhe mund të shkaktojë dëmtim të ligamentit që spërkat këmbën.
 • Sprain e mëparshëm të kyçit të këmbës: Një copëz e këmbës që nuk shërohet si duhet mund të shkaktojë një sprain tjetër. Në disa raste, një spërkatje ndryshon mënyrën se si ecën një person, duke rritur kështu rrezikun e rënies dhe dëmtimeve shtesë.

Kontrolli i ënjtjes mund të ndihmojë dhimbjen. Pasi të ndizet ënjtja fillestare, duke ushtruar dhe shtrirë butësisht dhe shtrirjen e kyçit të këmbës mund ta ndihmojë atë të shërohet duke parandaluar dobësinë e muskujve.

Sprains të butë mund të mos kërkojnë trajtim mjekësor. Disa mjete të thjeshta në shtëpi mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes që lidhen me këto lëndime:

 • Rajs: Pushimi, akulli, kompresimi dhe lartësia mund të zvogëlojnë ënjtjen dhe dhimbjen në ditët pas dëmtimit. Shmangni stërvitjen e ashpër dhe aplikoni pako akulli në zonën e prekur për 20 minuta në një kohë. Aplikoni një fashë ose mëngë kompresimi për të zvogëluar ënjtjen dhe për të ngritur kyçin e këmbës mbi zemër kur flini ose shtriheni.
 • Ilaçet mbi-counter: Ilaçet anti-inflamatore josteroidale si ibuprofen mund të lehtësojnë dhimbjen dhe të zvogëlojnë ënjtjen.
 • paterica: Nëse dhimbja është e rëndë, përdorimi i patericave mund të ndihmojë një person të mbetet i lëvizshëm ndërsa qëndron larg kyçit të këmbës. Kjo mund të zvogëlojë dhimbjen dhe të ulë rrezikun e dëmtimeve shtesë.
 • Splint mund të parandalojë lëvizjen e kyçit të këmbës. Kjo përmirëson qëndrueshmërinë e përbashkët dhe zvogëlon rrezikun e rigjenerimit.
 • Terapia fizike: Terapia fizike mund të ndihmojë në shërimin e ligamenteve të dëmtuara, si dhe indet e buta përreth që gjithashtu mund të kenë pësuar një dëmtim. Terapia fizike përfshin shtrirje dhe ushtrime në shtëpi, si dhe vlerësim të rregullt nga një terapist fizik. Terapia fizike do të ndihmojë një person të rimarrë lëvizjen në kyçin e këmbës dhe të forcojë muskujt përreth.
 • Ushtrimi: Pasi të jetë zhdukur ënjtja fillestare, një mjek mund të rekomandojë ushtrime në shtëpi ose shtrirje të tilla si qarqet e kyçit të këmbës, ngritjet e gishtave të këmbëve ose ngritjet e thembra.
 • Kirurgjia: Shumica e sprains nuk kërkojnë operacion. Nëse ka paqëndrueshmëri ose dëmtim në më shumë se një ligament, mund të kërkohet operacion. Njerëzit me lëndime të rënda, ata me kushte ndërlikuese të tilla si artriti, dhe ata që vazhdojnë të kenë dhimbje pavarësisht terapisë fizike mund të kërkojnë operacion për të riparuar ligamentet e grisura.
 • Sidoqoftë, vetëm një mjek mund të diagnostikojë me saktësi një spërkatje. Kjo për shkak se simptomat e sprain janë shumë të ngjashme me ato të dëmtimeve dhe çrregullimeve të tjera, përfshirë frakturat e kockave dhe artritin.

  Shihni një mjek për një spërkatje nëse:

 • Një fëmijë ka një spërkatje ose dëmtim tjetër
 • Dhimbja është e fortë ose e padurueshme
 • Ecja është ende e vështirë pas 2-3 ditësh
 • Ka dhimbje të vazhdueshme disa javë pas një sprain
 • Një person ri-dëmton kyçin e këmbës pas një sprain
 • Ekziston një traumë e jashtme në kyçin e këmbës, të tilla si lëkura e thyer ose gjakderdhja
 • Një person ka dhimbje kronike që zgjat për disa javë
 • mjetet juridike në shtëpi nuk ndihmojnë me dhimbjen, ose Dhimbja përkeqësohet me trajtimin në shtëpi

Shtë e rëndësishme ta merrni seriozisht këtë dëmtim dhe të pushoni kyçin e këmbës për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm.

Një mjek mund të ofrojë udhëzime për trajtim dhe të sigurojë që dëmtimi të jetë një spërkatje dhe jo diçka më serioze.

 • dhembjet e trupit
 • kockat/ortopedia
 • dhimbje/anestetikë

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale